31. december 2013

2013-minder & 2014-dogmer

Jeg gør det hvert år, i år ingen undtagelse. Stopper op og gør status. Filosoferer og ser fremad. Ligesom mange andre danskere denne nytårsaftensdag. Ikke alle deler med omverdenen ved at blogge om det, men det er så blevet min stil.

2013-minder

Sidste år nogenlunde samme tid forfattede jeg denne tekst:

"Er det dagen hvor man skal gøre status? Eller bør man egentlig ikke gøre det mange gange i løbet af et år (det mener Facebook i hvert fald :))? Hvad er det vi fejrer når champagnepropperne springer: At det lykkedes i det forgangne år eller at vi får et nyt år, en ny chance? For mit eget vedkommende er jeg ikke et øjeblik i tvivl om at jeg går et år i møde, hvor mange ting falder på plads i mit liv. Også et festligt år med egen og andres 40-fest, konfirmation og spontane sammenkomster. Men jeg sender også en varm tak til året, der gik, til alle jer, der gjorde det til et særligt år. Tak for stjernestunder, grin og gråd, tak for rejseselskab og tak for vedvarende opbakning i jagten på et job. Og nu ikke mere bla bla bla. Bare GOD FEST! Vi ses i 2013."

Og ganske rigtigt. Mange ting faldt på plads: job, udredning og ny børnehave for Arthur, økonomi, genoprejsning i retfærdighedens navn. Og året var på mange måder et STABILT år:

  • samme job
  • samme bolig
  • samme ikke-kæreste

Er stabilitet så lig med kedsomhed? Altså den del er stadig en udfordring for mig! Men så er det godt at 2013 også bød på en række festlige og minderige højdepunkter:


2014-dogmer

dogme substantivintetkøn
BØJNING -t, -r, -rne
UDTALE [ˈdɒwmə]  tip
OPRINDELSE fra græsk dogma 'mening, læresætning'

Og nu til den fremadskuende del. I år sætter jeg forventningerne og målsætningerne lidt mere i "system". Jeg har lavet mig følgende dogmer for 2014:

  • Morgen. Middag. Aften. De tre tidspunkter, hvor jeg må tjekke privat mail, facebook og andet socialt skrammel. I stedet for et liv på sociale medier ønsker jeg et liv med flere sociale møder. Politiske møder måske?
  • Nøjsomhed: Mindre materialisme. Mere genbrug. Mere kontant. Mindre dankort. Mere omtanke. Mindre madspild. Flere bevidste valg. Færre impulskøb/-handlinger.
  • Krop. Brug den! - i alle henseender. Forkæl den med en kost, der er rig på proteiner og naturligt fedt. Vær yogi. Slid løbeskoene. Gå til gymnastik med Arthur?
  • Afklaring. Hvilket job kan mon matche mine interesser, mine kræfter og min singlemor-status? 

Er det realistisk med disse dogmer? Det tror jeg på! Også pænt dumt at sætte sig urealiserbare mål. Bloggen skal være min dokumentation i form af ny dogme-kategori. Men husk: kun blogge morgen, middag eller aften! :-)

Godt nytår

Til alle jer fra hele mig:

  • Jeg håber I hver især lander på de hel rigtige valg i 2014. 
  • Jeg glæder mig til at dele det nye år med jer - ude i virkeligheden forstås! [please help me so]